Protetik Diş Tedavileri (Protez Uygulamaları)
Eksik dişlerin yerine konularak, gerek estetik görünümün gerekse fonksiyonun yeniden kazandırılabilmesi için yapılan uygulamalara Protetik Diş Tedavisi denir. Bu amaçla tasarlanan protezler sabit veya hareketli (çıkarılabilir) olabilir. 

Kaybedilen dişler yüzünden kişi, estetik problemlerin yanı sıra konuşmada ve beslenmede de sorun yaşayabilir; buna 'dişsizliğin' getirdiği sosyal ve psikolojik etkiler de eklenebilir. Böyle durumlarda uygulanan protezler aracılığıyla eksik dişler tamamlanır ve böylece hem yüz doğal ve estetik bir görünüm kazanır hem de konuşma ve çiğneme fonksiyonları eski haline kavuşur.
 

Protez Tipleri Nelerdir?

Sabit Protezler: Hastalar tarafından çıkarılamayan, hastanın doğal dişleri ya da implantları üzerine yapılan protezlerdir.

 

Hareketli Protezler: Hastalar tarafından çıkarılabilen protezlerdir. Ağızdaki mevcut doğal dişlerden ya da kuron/köprülerden destek alınarak yapılır. Sabit protezlere nazaran alışması daha zor olabilir. İstenildiği zaman çıkarılıp temizlenmesi mümkündür.

 

Total (Tam) Protezler: Ağızda hiç doğal diş kalmadığında yapılan protezlerdir. Damak protezi de denilen bu protezlerde, protez ağız içi dokulara tutunarak yerinde durur. Gerektiğinde çıkarılıp temizlenebilir.

 

Kuron: Çürük veya kırık gibi herhangi bir nedenle dişteki madde kaybı çok fazla olduğunda, dolgu bu madde kaybını restore etmek için yeterli olmayabilir. Bu durumda estetik ve fonksiyonelçözüm olarak kuron (kaplama) seçilir.

 

Köprü: Bir veya daha fazla dişin eksik olduğu durumlarda, boşluğun her iki tarafındaki sağlam dişlerden de yararlanılarak yapılan (köprü ayağı), birkaç kuronun bir arada olmasından meydana gelen sabit restorasyonlardır. 

 

İmplant Destekli Protez: Öncelikle çekilen dişin yerine, çene kemiği içine implant yerleştirilir. İyileşme sürecini takiben, implant üzerine kuron ya da köprü şeklinde sabit protezler yapılarak diş eksikliğinin olduğu bölgeler restore edilmiş olur.

 

All-On-Four İmplant Destekli Protez: Bu işlem ağızdaki tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yeterli miktarda kemik dokusuna sahip alt ya da üst çeneye yerleştirilen dört implanttan destek alınarak yapılan protezlerdir.

Hastalarda gerekli klinik ve radyolojik (panoramik röntgen, tomografi, vs.) tetkikler yapıldıktan sonra, ağız-içi dokuların bu tedavi için uygun olduğuna karar verilirse, ilk aşamada implantlar yerleştirilir ve hastaya geçici protezi takılır. Üç ay sonra ise hasta sürekli protezini kullanmaya başlar. 

Tamamen dişsiz kalmış hastalar estetik, konuşma, çiğneme gibi fonksiyonlarına çok kısa bir sürede yeniden kavuştukları için oldukça avantajlı bir tedavi yöntemidir.

 

Hollywood Smile (Estetik Gülüş veya Gülüş Tasarımı):
Gülüş Tasarımı ya da Estetik Gülüş gibi farklı isimlerle de adlandırılan Hollywood Smile, gülümsemesinden memnun olmayan herkese uygulanabilen, kişinin diş, dişeti, dudak ve yüzünü bir bütün olarak değerlendirerek ona daha hoş ve yakışan bir gülümseme kazandırmak için yapılan işlemlerin bütünüdür.

 

Yaşla birlikte ya da farklı nedenlerle dişlerde aşınma, renkleşme, sararma, vb. veya dişetlerinde çekilmeler meydana gelebilir. Ya da, bunlardan herhangi biri olmadığı halde, kişi gülümsemesinden hoşnut olmayabilir. Böyle bir durum, bireyin konuşmasını, gülmesini, dolayısıyla sosyal yaşamını, özgüvenini ve mutluluğunu etkileyecektir. Oysa, bu kaygılardan kurtulup estetik ve sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmak mümkündür.

 

Yapılan klinik & radyolojik muayeneler, çekilen fotoğraflar, ağız içinden alınan ölçülerle kişiye özel bir planlama yapılır. Bu planlamanın içinde çürüklerin ve dişetlerinin tedavisinden, eksik dişlerin tamamlanması için yapılan implant ya da köprülere, zirkonyum veya porselen lamina uygulamalarından beyazlatmaya, ortodontik tedaviden dişeti estetiğinin yeniden sağlanmasına kadar bir dizi farklı uygulama yer alabilir; burada önemli olan, o kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak, ona yeniden güzel bir gülümseme kazandıracak bir tedavi planının seçilmesidir. 

Estetik, sağlıklı ve doğal bir gülümsemeye kavuşan kişi kuşkusuz kendini daha mutlu hissedecektir.