ORTHOGNATİK CERRAHİ 

ORTHOGNATİK CERRAHİ NEDİR?

Alt ve üst çenedeki asimetrik görümlerin ya da çenelerin birbirine göre konumlarının düzeltilmesinde bazen diş telleri yetersizdir. Büyüme gelişmenin yönlendirilemeyeceği durumlarda çene ilişkilerinin düzenlenmesi için yapılan cerrahi yaklaşıma orthognatik cerrahi denir. Halk arasında çene ameliyatı olarak daha sıklıkla duyduğumuz durumdur.

ORTHOGNATİK CERRAHİ HANGİ DURUMLARDA GEREKLİDİR?

Alt ve üst çene konumlarının uyumsuzluklarında, çenelerin birbirine oranla dar kaldığı durumlarda, çenelerdeki asimetri durumlarında, havayolu genişletilmesi gereken hastalarda (alt çene geriliğinde), alt çenenin çok büyümesine bağlı üst çenenin geride kaldığı durumlarda, diş eti görünümünün aşırı olduğu ve diş eti düzenlenmesinin yeterli olmadığı durumlarda, estetik olarak profilinden mutlu olmayan hastalarda profilin yeniden düzenlenmesi için bu yöntem uygulanır.

ORTOGNATİK CERRAHİYİ DE ORTODONTİST Mİ YAPAR?

Orthognatik cerrahi bir ekip işidir. 2 aşamadan oluşur. Öncelikle ortodontist tarafından dişlerin çene üzerinde doğru konuma alınması gerekir. Bu düzenleme sonrası yapılan ölçümlerle çenelerin doğru konumu belirlenir ve bir rehber hazırlanır. Bu rehber ve planlamaya göre çene cerrahı ya da plastik cerrah çenelerin yapılan ameliyat ile planlanan konuma getirilmesini sağlar. Son olarak hasta yine ortodontisti ile final kapanışı için dişlerin son hareketlerini düzenler ve tedaviyi bitirir.

HER ORTODONTİST ÇENE AMELİYATI İÇİN HAZIRLIK YAPAR MI?

Ortodonti içinde bu alan ek eğitimler ve tecrübe gerektiren bir alandır. Bu nedenle bu alanda spesifik olarak çalışan ortodontist sayısı da oldukça azdır.

HER ÇENE CERRAHI YA DA PLASTİK CERRAH BU AMELİYATLARI YAPAR MI?

Bu ameliyatlar hem çene cerrahları için hem de plastik cerrahlar için özel bir çalışma alanıdır. Bu nedenle her cerrah ya da plastik cerrah bu ameliyatı yapmaz. Bir de bu planlama bir ekip işidir. Bu nedenle ortodontistler genellikle belirli cerrahlarla çalışmayı tercih ederler.

ORTHOGNATİK CERRAHİ RİSKLİ MİDİR?

Her ameliyat gibi çene ameliyatlarında da riskler vardır. Bütün bu riskler muayene aşamasında hem ortodontistiniz hem de çene cerrahınız ya da plastik cerrahınız tarafından sizlere detaylı olarak anlatılır.

HERKES ÇENE AMELİYATI OLABİLİR Mİ?

Yapılacak tahlil ve tetkiklerde genel sağlığı açısından  herhangi bir ameliyat olmaya engel teşkil etmeyen herkes gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra ameliyat olabilir.

ÇENE AMELİYATI SONRASI İZ KALIR MI?

Bütün ameliyat aşamaları ağız içinden yapıldığı için herhangi bir iz kalmaz.

ÇENE AMELİYATI SONRASI ŞİŞLİK ÇOK OLUR MU?

Çene ameliyatları sonrasında iyileşme süresince şişlik morluk görülebilir. İşlemlerden sonra çoğunlukla verilen ilaçlar ve buz uygulama önerileri bu şişlik ve morlukların en az olabilmesi için yardımcı olmaktadır.

ÇENE AMELİYATI SONRASI AĞZIM KAPALI MI KALACAK?

Çene ameliyatı sonrası çoğunlukla 2 hafta kadar ağız araya koyulan rehber ile bağlı kalmaktadır. Sadece ortodontistiniz bu sürede açıp gerekli temizlikleri yapıp tekrar kapatmalıdır.

ÇENEMİN KAPALI OLDUĞU BU SÜREDE NASIL BESLENEBİLİRİM?

Çene ameliyatı sonrası kapalı tutulan bu sürede çoğunlukla protein oranı yüksek içecekler ya da çorba benzeri gıdalar önerilmektedir. Bu gıdalar çoğunlukla pipet yardımıyla tüketilir. Bu kapalı tutulan sürenin sonrasında yavaş yavaş yumuşak gıdaları çiğnemeye başlayarak tüketebilirler.

ÇENE AMELİYATI SONRASINDA NE ZAMAN GÜNLÜK HAYATIMA DÖNEBİLİRİM?

Ameliyat sonrasında bir ya da 2 gün hastanede kalmak gerekebilir. Hastaneden yürüyerek çıkarak eve geçebilirsiniz. İlk hafta genellikle evde istirahat önerilir. Birinci haftanın sonunda ağız lastiklerle açılıp kapatılmaya başlatılır. Sonrasında ağız açıp kapama egzersizleri önerilir. Şişlik ve morlukların gitmesinin ardından günlük hayatınıza dönebilirsiniz.