Şeffaf plaklarla (Invisalign) Ortodonti

INVİSALİGN TEDAVİSİ NEDİR?

Invisalign, tel ve braketlere alternatif olarak dijital ortodonti uygulamaları içinde yer alan aslında şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavi seçeneğidir. Hastalarımıza özel olarak hazırlanan şeffaf plaklar sırasıyla kullanılarak dişlerdeki konum bozuklukları ya da kapanış bozukluklarının tedavisi sağlanır.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİNDE TEK ALTERNATİF INVİSALİGN MIDIR?

Invisalign bu alanda piyasaya ilk çıkan üründür ve bünyesindeki patentler nedeniyle bu alandaki en iyi sistemlerden biridir. Ülkemizde ayrıca Clear Correct, Orthero, CA Dijital gibi birçok firma da yer almaktadır. Firmaların yanı sıra bazı hekimler kendi bünyelerinde bulunan özel programlar aracılığı ile şeffaf plak planlamaları ve üretimlerini in Office olarakta yapmaktadır.

DİŞ TELİ OLMADAN DİŞLER HAREKET EDER Mİ?

Alınan ölçüde dijital olarak planlanan hareketler, kullanılan plakların dişleri kavraması ve kalıbın şekline getirmeye çalışması ile itme kuvveti oluşturur.            Oluşan bu kavrama ve itme hareketleri teller olmadan dişlerin hareket etmesini ve ideal konuma getirilmesini sağlar. Planlamadaki hareket miktarına göre haftalık ya da 2 haftada 1 değiştirilerek tedavi takibi sağlanır.

PLAKLAR TEK BAŞINA DİŞ HAREKETİNE YETERLİ MİDİR?

Şeffaf plaklar özellikle yuvarlak yapıdaki dişlerin hareketlerinde yetersiz kalabilir. Bu durumlarda ataşman olarak adlandırılan dolgu maddesinden diş üzerine yapıştırılarak diş hareketinin oluşturulması sağlanır. Bazı durumlarda mini vida ya da elastiklerden de destek alınabilir.

INVİSALİGN HERKESE YAPILABİLİR Mİ?

Şeffaf plaklarla ortodonti uygulamaları herkese uygulanabilir ancak şiddetli vakalarda mini vida, buton, elastik ya da ataşman gibi tedaviyi destekleyici ek ürünler kullanımı gerekebilir.Günümüz teknolojisinde çene ameliyatları hazırlıkları, çekimli tedaviler, örtülü kapanışlar, capraz kapanışlar ya da derin kapanışların tedavisi de kolaylıkla invisalign ile tedavi edilmektedir.

ŞEFFAF PLAKLARLA ORTOGNATİK CERRAHİ HAZIRLIĞI YAPILABİLİR Mİ?

Şeffaf plaklarla çene ameliyatları öncesinde gerekli olan hazırlıklar yapılabilir. Ameliyat sırasında ve iyileşme aşamasında çenelerin splint yardımıyla birbirine bağlanabilmesi için mini vidalardan ya da siş yüzeyine takılan butonlardan yardım alınabilir.

INVİSALİGN TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Şeffaf düzeltici plaklar ağız içinde belirgin değildir bu nedenle estetik kaygısı yüksek olan hastalarda oldukça tatmin edici ve konforlu bir tedavi süreci sağlar.

Yemek yeme, içme ya da özel durumlarda kolaylıkla takıp çıkarılabildiği için herhangi bir yeme içme kısıtlaması olmaksızın kolayca kullanılabilir.

Plak mataryeli yumuşak olduğu için diş eti, dudak ya da yanaklarda batma acıtma yaralanma gibi durumlar yaşanmaz.

Kalıcı dişleri çıkmış olan hastalarda 6 yaşından itibaren her yaş grubuna uygulanabilir.

INVİSALİGN TEDAVİSİNDE PLAK SAYISI NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Şeffaf plaklarla tedavilerde plak sayısını belirleyen ana faktör hastada bulunan en zorlayıcı diş haretidir. Örneğin 30 derece rotasyonun en zor hareket olduğu bir planlamada her plak 2 derece döndüreceği için minimum 15 plaklık bir tedavi planlanmalıdır.

INVİSALİGN TEDAVİSİNDE AĞRIM OLACAK MI?

Seffaf plaklar itme ya da kavrama mekaniği ile çalışır. İtme ya da kavrama etkisi ile plak ilk takıldığı anda başlayıp 2 saate kadar azalmaya başlayan, 2 günün sonunda son derece az hissedilen bir kuvvet etkisi oluşur. Yapılan çalışmalarda hastaların ağrı değerlendirmelerin son derece düşük olduğu belirtilmiştir.

INVİSALİGN TEDAVİSİNDE KONTROL SEANSLARI NASILDIR?

Şeffaf plaklarla tedavide yapılan dijital planlama bu kontrol seanslarının sıklığını belirleyecek şekilde planlanır. Ortalama 6 haftada 1 olacak şekilde kontrollerin yapılması idealdir. Her kontrolde devam niteliğinde sırasıyla plaklar hastalarımıza verilir ve plak değiştirme süreleri planlanır. Rutin kontrollerle gerekli uygulamalar yapılarak tedavi tamamlanır.

ŞEFFAF PLAKLARI NE KADAR SÜRE İLE TAKMAM LAZIM?

Şeffaf plaklarla tedavide 2 önemli unsur vardır. Birisi tedavi planlaması diğeri de hastanın plakları kullanım kooperasyonudur. Plaklar  günde ortalama 18-20 saat kullanılmalıdır. Sadece yeme ve içme sırasında çıkarılması gereklidir. Eğer 2 saatten daha fazla süre takılmazsa bu süre sonrasında sanki yeni bir plağa geçilmiş gibi baskı hissedilir. Bu durum tedavi süresini olumsuz etkiler.

ŞEFFAF PLAKLARI SADECE GECELERİ KULLANSAM DİŞLERİM DÜZELİR Mİ?

Şeffaf plaklarla tedavi sırasında sadece geceleri takılarak tedaviyi planlanan sürede bitirmek neredeyse imkansızdır.Bu nedenle plaklar 2 saatlik süreyi aşmayacak şekilde çıkarılmamalıdır. Plaklarla tedavide planlanan sürede tedaviyi sağlamak için günde 18-20 saat takılması gerektiği unutulmamalıdır.

BİR ŞEYLER İÇERKEN ŞEFFAF PLAKLARIMI ÇIKARTMAM GEREKİR Mİ?

Su, soda benzeri renksiz gıdalar oda sıcaklığında ise plaklar ağızdayken tüketilebilir. Şeffaf plaklar üretiminde kullanılan mataryel termoplastik özelliktedir. Dolayısıyla ısı değişimleri plakların dişlerinizle olan uyumunu olumsuz etkiler. Normal sıcaklıkta veya serin içecekler içebilirsiniz fakat çay gibi sıcak şeyler içerken çıkartmanız önerilir. Invisalign plakları thermoplastik olduğundan sıcakta deforme olabilir.Yine renkli içecekler plakların şeffaf görünümlü rengini bozabilir. Bu nedenle renkli ve sıcak soğuk içecek tüketiminde çıkarılıp sizlere verilen saklama kutularına koyulması önerilmektedir.

INVİSALİGN KONUŞMAMI OLUMSUZ ETKİLER Mİ?

Şeffaf plak tedavisine başlarken sizlere verilen tedavi edici plaklar 0.65-1 mm arasında bir kalınlığa sahiptir. Bu kalınlık farkı dilin konuşma sırasında özellikle temas gereksimi duyduğu bazı harflerde konuşmanızı 1-2 saatle 2 gün arasında olumsuz etkileyebilir. Ancak genellikle 1-2 saatin sonunda hastalarımız önerilen konuşma egzersizleri ile bu duruma alışmış olurlar. Bir de ilk anlarda yutkunma sırasında da farklılık hissedebilirler yine bu durum 1-2 saate kadar adapte olunarak ortadan kaldırılır.

INVİSALİGN PLAKLARIMI İSTEDİĞİM AN ÇIKARABİLECEK MİYİM?

Şeffaf plaklar neredeyse görünmezdir. Ama özel anlarda, mülakatlarda ya da istediğin her anda 2 saati geçmemek kaydıyla çıkarılabilir. Eğer daha uzun süreler kullanılmadıysa plak işlevini tamamlayana kadar süresi uzatılarak kullanılmalıdır.

ŞEFFAF PLAKLARIN RENGİ ZAMANLA DEĞİŞİR Mİ?

Şeffaf plaklarda renk değişimini çoğunlukla plaklarla beraber tüketilen renkli içecekler ya da sigara gibi tütün mamülleri nedeniyle oluşur. Özelikle zerdeçal, köri gibi içerikli içecekler hemen sarıya boyar ve renkte geri dönüşüm temizlesek bile olmaz.

INVİSALİGN PLAKLARININ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR?

Şeffaf plakların temizliği oldukça basittir. Sabah ve akşam diş fırçalama ile eş zamanlı olarak akan soğuk su altında sıvı sabun ve diş fırçası kullanarak kolayca plaklarınızı temizleyebilirsiniz. Sıvı sabun yerine diş macunu da tercih edilebilir ancak macun içindeki bazı ajanlar plakları biraz griye boyayabilir ve kirli görüntü ortaya çıkarır. Yine firmaların özel olarak ürettiği temizleme kristalleri ya da protez temizleme ürünleri temizleme işlemlerinde kullanılabilir. Kesinlikle çamaşır suyu gibi kimyasallara koyulmamalıdır.

INVİSALİGN TEDAVİMDEN ÖNCE BAŞKA BİR HAZIRLIK GEREKİYOR MU?

Şeffaf plak tedavisi felsefe olarak dişinize özel yapılan bir seri plakların sırasıyla kullanımıyla yapılır. Plakların dişle adaptasyonu çok önemlidir. Tedavi ortasında ağız içinde yapılacak bir dolgu plak adaptasyonu olumsuz etkileyeceği için bütün işlemlerin alınan ölçü öncesinde tamamlanmış olması gerekmektedir. Bazı durumlarda hekim bu işlemleri tedavi sonuna da bırakabilir. Bu duruma ilk muayene sırasındaki planlamada karar verilir.

INVİSALİGN ALİGNER’LARINDA PLASTİK MALZEME İMALATINDA KULLANILAN MALZEME İÇERİĞİ NEDİR?

Invisalign plakları, Smart track adlı patentli bir ürün olup biyolojik dokularla son derece uyumludur. FDA onaylı olan bu ürün içeriğinde Bisphenol A, latex ya da glüten yoktur.

INVİSALİGN PLAKLARIN HAZIRLIK SÜRESİ NE KADAR?

Invisalign plakları ölçü alındıktan ortalama 4 hafta sonra hastalarımıza teslim edip aktif tedavilerine başlayabiliyoruz.

INVİSALİGN PLAKLARI SPOR YAPARKEN YA DA YÜZERKEN KULLANABİLİR MİYİM?

Şeffaf plaklar dişlerinize özel hazırlandığı ve dişlerinizin tamamen kavradığı için  hem yüzerken hem de extreme sporlar dahil bütün spor dallarında  rahatlıkla kullanabilirsiniz.

INVİSALİGN TEDAVİSİNİ HER HEKİM YAPABİLİR Mİ?

Invisalign plakları ancak sertifikasyona sahip ortodonti alanında doktora ya da uzmanlık  eğitimlerini alan ya da tamamlamış hekimler tarafından yapılır. 

TEDAVİ SIRASINDA PLAKLARLA BERABER DİŞ YÜZEYİNE YAPIŞTIRILAN BUTON YA DA ATAŞMANLAR TEDAVİ SONUNA KADAR KALACAK MI?

Her ataşman ya da butonun tedavinize eklenmesi için bir nedeni vardır. Görevi tamamlanan ataşmanlar ya da butonlar çıkarılır. Bazı ataşmanlarında  tedavi sırasında yerleri ya da şekilleri değiştirilebilir. Tedavinin bitiminde özel frezler yardımıyla bu ataşmaların hepsi dizş yüzeyinizden temizlenir.

INVİSALİGN ŞEFFAF PLAĞIMI KAYBEDERSEM NE OLUR?

Örneğin 15 plaklık bir tedavide 8 numaralı plağı kaybederseniz öncelikle 9 numaranın adaptasyonu kontrol edilir eğer dişlere adaptasyonunda sorun varsa ya da tam oturmuyorsa 7 numaralı plağa geri dönülür ve 8 numaralı plak yeniden firmadan istenir.Bu tedavi sürecini uzatabilir. Bu nedenle plaklar mutlaka ya ağızda ya da saklama kutusunda tutulmalıdır. Asla peçete ya da benzer şeyler arasına sarılıp masa üstünde bırakılmamalıdır.

INVİSALİGN TEDAVİM PLANLANAN SAYILARLA BİTER Mİ?

Şeffaf plaklarla tedavinin zamanında tamamlanmasında birçok parametre vardır. Bunlardan ilki planlamanın hassasiyetle yapılmış olmasıdır. İkincisi hastanın günde 18-20 saat kadar mutlaka kullanmasıdır. Ayrıca tedavi olan kişinin yaşı, kemik kalınlığı, yapılması planlanan hareketin öngörülebilirliği gibi birçok parametre daha vardır. Bu nedenle ilk hazırlanan plaklara ek olarak son aşamada yeni ölçü alınıp ek plaklar tedaviye dahil edilebilir.

INVİSALİGN PLAKLARIM OTURMUYOR NE YAPMALIYIM?

Şeffaf plaklarla yapılan tedavi planlamasında dişlerde belirli oranlarda hareketler planlanır. Örneğin rotasyon için plak başına 2 derece gibi. Eğer bir sonraki plağa önceki plaktaki hareket tamamlanmadan geçilirse ilerleyen süreçte tıkanma olur ve plak adaptasyonunu kaybeder. Bu durumda 3 yol denenir; adaptasyonu en ideal plağa geri dönülebilir, kısmi olarak kısa süreli eklemelerle adaptasyona uygun hale getirilebilir ya da ek ölçüler alınıp yeni plaklar istenebilir. Ancak bütün bu süreçler tedavi sürenizi uzatabilir.

INVİSALİGN TEDAVİSİ SONRASINDA DİŞLERİMDEKİ DÜZELME KALICI OLACAK MI?

Şeffaf plaklarla tedaviniz tamamlandıktan sonra genellikle dişlerin tekrar bozulmaması için pekiştirme amaçlı ince bir tel yapıştırılır bu tel dişlerin tekrar bozulmasını önler. Alternatif olarak Vivera adı verilen yine Invisalign tedavisine özel pekiştirme plakları geceleri kullandırılarak bu kalıcılık sağlanabilir.