ENDODONTİK TEDAVİ (KÖK KANAL TEDAVİSİ) NEDİR?

 

Endodontik Tedavi (Kök Kanal Tedavisi) dişin içerisindeki damar sinir paketinin (diş pulpası) uzaklaştırılarak bölgenin dezenfekte edilmesinin ardında kök kanal boşluğunun özel materyaller ile doldurulması işlemidir.

 

 

 

 

 

ENDODONTİST KİME DENİR?

Diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra, endodonti üzerine 3 veya 5 yıl süreli uzmanlık veya doktora eğitimini tamamlayarak; endodonti konusunda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine endodontist denir. Genel diş hekimleri de kanal tedavisi yapmakla birlikte; daha komplike ve zor vakaları endodontiste yönlendirebilmektedirler.
 

HANGİ DURUMLARDA KANAL TEDAVİSİ UYGULANMAKTADIR?

 

Diş çürüğünün pulpaya ulaşması, travma, enfeksiyon gibi durumlarda kanal tedavisi gerekebilmektedir. Hekiminiz gerekli klinik ve radyografik muayeneyi yaparak gerekli tedavinin yapılması için sizi yönlendirecektir.

 

 

KANAL TEDAVİSİ SIRASINDA AĞRI HİSSEDİLİR Mİ?

 

Kanal tedavisi öncesi diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez. Bazı vakalarda hasta az da olsa rahatsızlık hissedebilir. Bu tarz durumlar yardımcı anestezi teknikleri ile kolayca çözümlenmektedir.

 

KANAL TEDAVİSİNİN TAMAMLANMASI NE KADAR SÜRER?

 

Kanal tedavisi yaklaşık olarak 30 ila 90 dakika arasında sürebilmektedir. Bu süre dişteki kök sayısına ve dişin anatomik yapısına göre değişmektedir. Çoğunlukla tek seans tedaviler yapılsa da enfeksiyon, kanal tekrarı gibi durumlarda diş içerisine ilaç konularak birden fazla seansta tedavi yapılması gerekebilmektedir.

 

KANAL TEDAVİSİNDEN SONRA DİŞE BAŞKA BİR İŞLEM YAPILMASI GEREKLİ MİDİR?

 

Kanal tedavisi sonrasında, dişin üst restorasyonunun yapılması gerekmektedir. Dişteki sert doku kaybının tamiri ve dişin doğru şekilde tekrar restore edilmesi kanal tedavisinin başarısı için çok önemlidir. Kanal tedavisi sonrası madde kaybı daha az olan dişlerde dolgu yapılırken, daha fazla madde kaybı olan dişlerde onley ya da kaplama gibi tedavilere başvurulmaktadır. Restarasyon aşaması dişin ağızda daha uzun süre kalması için oldukça önemlidir.

 

DAHA ÖNCE KANAL TEDAVİSİ YAPILMIŞ BİR DİŞTE TEKRAR İLTİHAPLANMA GÖRÜLEBİLİR Mİ? KANAL TEDAVİSİ TEKRARLANIR MI?

 

İyi bir şekilde yapılmış kanal tedavilerinde başarı şansı oldukça yüksektir. Ancak bazı durumlarda tekrar enfeksiyon görülebilmektedir. Bu tarz vakalarda dişin durumuna göre kanal tedavisi tekrarı (retreatment) ya da çekim gibi tedavilere başvurulmaktadır. Kanal tedavisi tekrarı ilk kanal tedavisine göre daha zor ve uzun bir tedavi olmasına karşın uygun vakalarda ve doğru uygulanduğında dişin ağızda tutulması açısından büyük yarar sağlamaktadır.