AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ NEDİR ?

○ Yiyecek ve içeceklere bağlı ağız kokusu: Soğan, sarımsak, alkol, süt ürünleri ve peynir ağız kokusuna neden olabilir.

 Sigaraya bağlı ağız kokusu

Ağız kuruluğuna bağlı ağız kokusu (bazı ilaçların tükürük akışında azalmanın yol açtığı ağız kuruluğu)

 Yetersiz ağız hijyenine bağlı ağız kokusu (yetersiz fırçalamamak, arayüz fırçası kullanmamak ve diş ipi kullanmamak)

 Diş eti hastalığına bağlı oluşan ağız kokuları: Diş eti ceplerinin derinliğine bağlı olarak oluşan kokular

 Burun akıntısı nedeniyle oluşan ve dil sırtının ön ve arka bölümünden gelen kokular

 Protez kullanımına bağlı ağız kokusu

 Diyabet, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi sistemik hastalıklara bağlı oluşan ağız kokusu.

 
 

 
AĞIZ KOKUSU AĞZIMIZ DA MI YOKSA GENEL BİR RAHATSIZLIĞIMIZ NEDENİYLE Mİ OLUŞUR ?

Ağız kokusunun tanısını yapabilmek için dudaklarımızı sıkıca kapatıp, nefesimizi burnumuzdan vermeliyiz. Ağız kokusu, 10 cm uzaktaki kişi tarafından hissedilebiliyorsa bademcik, sinüzit, karaciğer, mide, diabet v.s. gibi sistemik rahatsızlıklar bu kokuya sebep olabilir. Burundan koku gelmiyorsa, oluşan koku ağız kokusudur.

 

AĞIZ KOKUSUNUN TEDAVİSİ

 Diş macunu seçimi Antibakteriyeller içeren ('Nefes.. ' adı ile satılan) diş macunları önerilir.

 Doğru teknik ile diş fırçalama

○ 45 derece eğimle diş ve diş eti birleşim yeri 7-8 dairesel hareket ile masajlanır.

 Diş fırçası ara yüzeylere ulaştırılmaya çalışılır.

 Çiğneyici yüzeylerin fırçalanması gerekir.

 Alt ön dişlerin iç yüzeyleri dik fırçalanmalı.

 Etkin firçalama yetersiz ise günde bir defa döner başlıklı fırça kullanımı ilave edilmelidir.

 Dilin fırçalanması ağız kokusunun giderilmesinde önemli bir etkendir.

 Uygun bir arayüz fırçası dişler arasına ve köprü altlarında kullanılmalıdır.

 Diş ipi iki dişin arasından diş ile diş etinin arasına hafifçe itilir ve dişe kuvvet vererek aradaki plağın temizlenmesi sağlanır.

 Hasta günde iki defa başını arkaya doğru vererek ağız gargarası yaptığında, ağız kokusunu daha etkili olarak giderebilir.

  Kullanma süresi hekim tarafından belirlenir.

  Ağzın kurumaması sağlanmalı. Sık sık su içilebilir.

  Şekersiz naneli ciklet çiğneyerek tükürük akış hızı arttırılabilir.

  Mide asiti söz konusu ise antiasit tablet kullanılabilir.

  Protez kullanıcıları özel protez fırçaları ve tabletleri kullanabilirler.

  Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının (ya da, sarımsak ve soğanı pişirerek yemeyi tercih edin).

Süt ürünleri ve peynir ağız kokusuna neden olabilir. Kahvaltıdan sonra dişlerinizi ve dilinizi fırçalayınız.