Prodenta

AĞIZ KOKUSU VE BAKIMI



Ağız KOKUSUNUN NEDENLERi NEDiR ?

 

 Yiyecek ve içeceklere bağlı ağız kokusu: Soğan, sarımsak, alkol, süt ürünleri ve peynir ağız kokusuna   neden olabilir.


 Sigaraya bağlı ağız kokusu


Ağız kuruluğuna bağlı ağız kokusu - (bazı ilaçların tükürük akışında azalmanın yol açtığı ağız    kuruluğu)


 Yetersiz ağız hijyenine bağlı ağız kokusu (yetersiz fırçalamamak, arayüz fırçası kullanmamak ve         diş ipi kullanmamak)


 Dişeti hastalığına bağlı oluşan ağız kokuları: Dişeti ceplerinin derinliğine bağlı olarak oluşan kokular


 Burun akıntısı nedeniyle oluşan ve dil sırtının ön ve arka bölümünden gelen kokular


 Protez kullanımına bağlı ağız kokusu


 Diyabet, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi sistemik hastalıklara bağlı oluşan ağız kokusu

 

Ağız KOKUSU AĞZIMIZDA MI YOKSA GENEL BiR RAHATSIZLIĞIMIZ NEDENiYLE Mi OLUŞUR ?

 

Ağız kokusunun tanısını yapabilmek için dudaklarımızı sıkıca kapatıp, nefesimizi burnumuzdan vermeliyiz. Ağız kokusu, 10 cm uzaktaki kişi tarafından hissedilebiliyorsa; bademcik, sinüzit, karaciğer, mide, diabet v.s. gibi sistemik rahatsızlıklar bu kokuya sebep olabilir. Burundan koku gelmiyorsa, oluşan koku ağız kokusudur.

 

Ağız KOKUSUNUN TEDAViSi

 

 Diş macunu seçimi Antibakteriyeller içeren ('.Nefes.. ' adı ile satılan) diş macunları önerilir.


 Doğru teknik ile diş fırçalama:


 45 derece eğimle diş-dişeti birleşim yeri 7-8 dairesel hareket ile masajlanır.


 Diş fırçası ara yüzeylere ulaştırılmaya çalışılır.


 Çiğneyici yüzeylerin fırçalanması gerekir.


 Alt ön dişlerin iç yüzeyleri dik fırçalanmalı.


 Etkin firçalama yetersiz ise günde bir defa döner başlıklı fırça kullanımı ilave edilmelidir.


 Dilin fırçalanması ağız kokusunun giderilmesinde önemli bir etkendir.


 Arayüz fırçası kullanımı:
   Uygun bir arayüz fırçası dişler arasına ve köprü altlarında kullanılmalıdır.


 Diş ipi Kullanımı:


 Diş ipi iki dişin arasından diş ile dişetinin arasına hafifçe itilir ve dişe kuvvet vererek aradaki plağın    temizlenmesi sağlanır.


  Ağız gargarası kullanımı:


 Hasta günde iki defa başını arkaya doğru vererek ağız gargarası yaptığında, ağız kokusunu daha     etkili olarak giderebilir.


  Kullanma süresi hekim tarafından belirlenir.


  Ağzın kurumaması sağlanmalı. Sık sık su içilebilir.


  Şekersiz naneli ciklet çiğneyerek tükürük akış hızı arttırılabilir.


  Mide asiti söz konusu ise antiasit tablet kullanılabilir.


  Protez kullanıcıları özel protez fırçaları ve tabletleri kullanabilirler.


  Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının (ya da, sarımsak ve soğanı pişirerek yemeyi tercih edin).


Süt ürünleri ve peynir ağız kokusuna neden olabilir. Kahvaltıdan sonra dişlerinizi ve dilinizi      fırçalayınız.

Konusunda Uzman HEKiMLERiMiZ

Ağız KOKUSU VE BAKIMI

DR. OKAN ACAR

Dental implantoloji, Ağız-Diş Çene Cerrahi, Protetik Diş Tedavisi.

DR. ONUR EROĞLU

Restoratif Diş Hekimliği, Koruyucu Hekimlik, Diş Eti Hastalıkları.

Periodontoloji

Dişeti Hastalıkları ve Tedavisi

Dişleri çevreleyen tüm dokular "periodontal dokular" olarak adlandırılır.

Detaylı İncele

Çene cerrahisi

Kemik transferi ve çekimleri

Tam gömük yirmilik dişler çekilmeli mi?Hangi durumlarda cerrahi müdahale edilir?

Detaylı İncele

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Dişler beyazladıktan sonra eski haline döner mi? Beyazlatmanın ömrü nedir?

Detaylı İncele

ONLINE RANDEVU FORMUNU DOLDURARAK BiZE ULAŞABiLiRSiNiZ